Melissa Auf der Maur

  • Melissa Auf der Maur, född 17 mars 1972 i Montréal, Québec, är en kanadensisk rockmusiker, låtskrivare och fotograf. Auf der Maur bildade 1993 bandet Tinker och blev senare rekryterad som basist i Hole 1994. Efter avhoppet från Hole spelade hon en kort tid med The Smashing Pumpkins 1999–2000 innan hon började en solokarriär. Hon har gett ut två studioalbum; Auf der Maur (2004) och Out of Our Minds (2010).

    Biografi

    Bakgrund

    Auf der Maurs föräldrar är journalisten och politikern Nick Auf der Maur och litterära översättaren Linda Gaboriau. Hon har schweiziskt påbrå. Eftersom Nick Auf der Maur var kanadensare och Linda Gaboriau föddes i USA innehar hon dubbelt kanadensisk-amerikanskt medborgarskap såväl som schweiziskt medborgarskap.

    Musikkarriär

    1994 tog Melissa över rollen som basist i gruppen Hole efter Kristen Pfaffs bortgång. Innan dess spelade hon i bandet Tinker. Efter fem intensiva år med Hole gick hon med i The Smashing Pumpkins, där hon var basist under bandets avskedsturné 2000. Hon fortsatte därefter som sångare i det kortlivade Black Sabbath-tributbandet Hand of Doom. 2004 kom hennes solodebut med albumet Auf der Maur. Från och med 2007 var hon aktiv med inspelningen av sitt andra soloalbum Out of Our Minds, som släpptes den 30 mars 2010.

    Auf der Maur är även en publicerad fotograf. Hon studerade fotografi med inriktningen självporträtt vid Concordia University 1994 innan hon rekryterades till Hole.

    Diskografi

    Solo

    • 2004: Auf der Maur
    • 2008: ...This Would Be Paradise (EP)
    • 2009: OOOM (EP)
    • 2010: Out of Our Minds

    Med Hole

    • 1995: Ask for It
    • 1997: My Body, The Hand Grenade
    • 1998: Celebrity Skin

    Gästmedverkan

    • 1997: Bas på albumet Troublizing av Ric Ocasek (utom spår 8)
    • 2001: Bas och bakgrundssång på "Evil Angel" från albumet Poses av Rufus Wainwright
    • 2002: Bas och sång på "Le Grand Secret" från albumet Paradize av Indochine
    • 2007: Bakgrundssång på "Someone to Love" från albumet Traffic and Weather av Fountains of Wayne
    • 2007: Sång på "The World Is Darker" från albumet Act 2: The Blood and the Life Eternal av Neverending White Lights

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.