Lena Meyer-Landrut

  • Lena Johanna Therese Meyer-Landrut, född den 23 maj 1991 i Hannover, är en tysk sångerska (under artistnamnet Lena), låtskrivare och skådespelare. Hennes stora internationella genombrott kom i och med vinsten av Eurovision Song Contest 2010 för Tyskland med bidraget Satellite. Hon ställde även upp i Eurovision Song Contest 2011 med låten Taken by a Stranger och kom då på 10:e plats.

    Lena Meyer-Landruts farfar är den förre västtyske diplomaten i Sovjetunionen, Andreas Meyer-Landrut.

    Biografi

    Lena Meyer-Landrut har dansat regelbundet under sin barndom, allt från balett till jazz och hiphop. Innan hon blev känd gjorde hon hemmagjorda dansvideor och övade några gånger med skolbandet.

    Efter Eurovision Song Contest 2009 startade Stefan Raab en talangtävling med titeln Unser Star für Oslo (Vår stjärna till Oslo) för att hitta en representant till ESC 2010. Lena Meyer-Landrut var en av 5 000 personer som deltog. I tysk TV sjöng hon bland annat My Same, ursprungligen av den brittiska sångerskan Adele, Foundations, tidigare med Kate Nash, och New shoes som framförts av Paolo Nutini. Hon kvalificerade sig slutligen för finalen som hölls den 12 mars 2010. Till finalen valdes låten Satellite ut för henne, och slutligen valdes hon av TV-publiken att representera sitt land i Oslo den 29 maj 2010. Där blev det seger för Lena Meyer-Landrut, vilket var Tysklands andra ESC-seger genom tiderna.

    Satellite slog försäljningsrekord för nedladdningar och har blixtsnabbt klättrat till första plats på musiklistorna i Tyskland. I Sverige representeras hon av Lionheart International.

    Själv lyssnar hon på allt från svängig gitarrpop till electro, dance och house. Hon gillar att upptäcka ny musik på internet eller i vännernas skivsamlingar.

    Förutom att sjunga har Meyer-Landrut under 2009 spelat med i enstaka avsnitt av de tyska TV-serierna Richter Alexander Hold och K11 – Kommissare im Einsatz samt medverkat i realityserien Helfen Sie mir!.

    Diskografi

    Album

    • My Cassette Player, 2010
    • Good News, 2011
    • Stardust, 2012
    • Crystal Sky, 2014

    Singlar

    • Satellite, 2010
    • Bee, My same, Satellite, 2010
    • Love me, 2010
    • Touch a new day, 2010
    • Taken by a Stranger, 2011
    • What a Man, 2011
    • Stardust, 2012
    • Neon (Lonely People), 2013
    • Mr. Arrow Key, 2013 (MP3)

    Referenser

    1. ^ NDR pressmeddelande
    2. ^ Poplight
    3. ^ Stern.de
    4. ^ Sveriges officiella singellista.
    5. ^ Chartverfolgung ”PhonoNet GmbH.” (på tyska). Musicline.de. http://www.musicline.de/de/chartverfolgung_summary/artist/Lena/longplay Chartverfolgung. Läst 31 maj 2010. 
    6. ^ Officiell webbplats, läst 2010-05.
    7. ^ Lena Meyer-Landrut på IMDB.

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.