September

  • Petra Linnea Paula Marklund, född 12 september 1984 i Älta, är en svensk sångerska. Hon var tidigare känd under artistnamnet September och hade under 00-talet en internationellt framgångsrik karriär med bland annat låtarna "La, La, La (Never Give It Up)" och "We Can Do It". 2006 års "Cry for You" sålde guld i USA. 2010 fick hon stora svenska listframgångar med "Mikrofonkåt", en insjungning av Petters låt som lanserades via TV-programmet Så mycket bättre.

    2012 började Petra Marklund sjunga på svenska och under eget namn. 2014 tog hon över programledaransvaret för Allsång på Skansen.

    Biografi

    Petra Marklund växte upp i Älta.

    Två år senare kom hennes första album Teen Queen, utgivet som Petra Marklund..

    Hösten 2010 medverkade September i underhållningsprogrammet Så mycket bättre i TV4, där hon i ett av programmets avsnitt framförde en cover av och tribut till låten "Mikrofonkåt" som ursprungligen gjorts av den svenska rapartisten Petter. Framträdandet blev mycket uppmärksammat Låten finns även i engelsk version; "Me & My Microphone".

    Inför nästa albumlansering hösten 2012 bytte September artistnamn till sitt födelsenamn Petra Marklund och meddelade att hon fokuserar på sång på svenska.Första singeln "Händerna mot himlen" är skriven av Jocke Berg från Kent. Den slutade på 1:a plats på Digilistan den 30 september 2012.

    Den 20 december 2013 stod det klart att Marklund är den nya programledaren för Allsång på Skansen från och med sommaren 2014.

    Diskografi

    Studioalbum

    • 2000 – Teen Queen
    • 2004 – September
    • 2005 – In Orbit
    • 2007 – Dancing Shoes
    • 2011 – Love CPR
    • 2012 – Inferno

    TV

    • Bingolotto, 9 februari 2008
    • Förkväll, 2 februari 2007
    • Så ska det låta, 1 maj 2009
    • Så mycket bättre, 8 avsnitt hösten 2010
    • Dom kallar oss artister, 14 mars 2011
    • Allsång på Skansen, 28 juni 2011
    • Sommarkrysset, 23 juli 2011
    • Lotta på Liseberg, 8 augusti 2011
    • Nyhetsmorgon, 4 november 2012
    • Svenska Idrottsgalan, 14 januari 2013
    • Allsång på Skansen, 6 augusti 2013
    • På spåret, 14 februari 2014
    • Allsång på Skansen, programledare 2014–

    Referenser

    1. ^ "September". riaa.com. Läst 25 juni 2014. (engelska)
    2. ^ Bäckman, Hanna (2011-02-11): "”Jag flyttar aldrig tillbaka till Älta”". nvp.se. Läst 25 juni 2014.
    3. ^ "Berdie – Birdie Num Num". discogs.com. Läst 25 juni 2014. (engelska)
    4. ^ "Petra Marklund – Teen Queen". Discogs.com. Läst 12 februari 2014. (engelska)
    5. ^ " Schiller Feat. September – Breathe". discogs.com. Läst 25 juni 2014. (engelska)
    6. ^ [a b] Cederskog, George (2012-07-02): " Petra ­Marklund. Så mycket svartare". dn.se. Läst 25 juni 2014.
    7. ^ Frontface.se – 2012-12. Läst 25 juni 2014.
    8. ^ Benholm, Sofia (2013-12-20): "Petra Marklund tar över Allsång på skansen". svt.se. Läst 25 juni 2014.

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.