Come Alive

Paris Hilton

  • Paris Whitney Hilton, född 17 februari 1981 i New York i New York, är en amerikansk skådespelerska, sångerska och fotomodell med kontrakt hos Ford Models.

    Bakgrund

    Paris är dotter till Richard Hilton och Kathy Hilton och ett av många barnbarnsbarn till Conrad Hilton, grundaren av hotellimperiet Hilton. Hon är storasyster till Nicky Hilton och har två bröder, Barron Nicholas Hilton och Conrad Hughes Hilton. Paris Hiltons far är ett av åtta barn till Barron Hilton. Hennes far är av tysk-norskt ursprung och hennes mor av italienskt och irländskt. Hon har ett förhållande med den nederländske DJ:n Afrojack.

    Karriär

    Hiltons karriär började i och med deltagandet i TV-serien The Simple Life, där hon och Nicole Richie i första säsongen 2003 bytte ut sina privilegierade liv mot "det enkla livet" hos en bondfamilj. Den andra säsongen var de på husvagnssemester och i den tredje åkte de USA runt med Greyhoundbuss och provade på olika jobb. Paris Hilton var känd och omskriven redan innan TV-serien, främst för att hon var rik och orsakade skandaler. Hon har även designat egna kläder och skor och kommer att öppna en skoaffär helt med sina egna skor.

    Populariteten tog fart på allvar i oktober 2003, när en då tre år gammal privat sexvideo med henne och Rick Salomon spreds över Internet. 1 Night in Paris, som filmen hette, blev en bästsäljare år 2005.

    Under 2006 började Paris Hilton även lanseras som popstjärna. Hennes första singel, Stars Are Blind, nådde stora framgångar på några av de största musiklistorna. I mitten av augusti 2006 släpptes hennes självbetitlade debutalbum. Hon fick också en gästroll i den framgångsrika serien Veronica Mars som en bortskämd flicka, tillsammans med Veronicas ex-vän, Logan.

    Fängelse

    Den 5 maj 2007 dömdes Hilton till 45 dagar i fängelse efter att ha kört utan körkort i Los Angeles. Körkortet hade hon tidigare blivit av med då hon kört i berusat tillstånd. Domaren poängterade att Hilton inte kunde förvänta sig någon särbehandling. Hennes fängelsestraff reducerades till 23 dagar, och den 3 juni 2007 anmälde hon sig för att avtjäna sitt straff, nästan två dagar tidigare än planerat. Hon sattes på ett kvinnofängelse i Lynwood, Kalifornien, och på en avdelning avsedd för bland annat poliser och kända personer.

    Den 7 juni släpptes Hilton fri efter att ha avtjänat tre dagar av sitt fängelsestraff. Istället fick hon husarrest och en elektronisk fotboja att bära i 40 dagar. Denna omvandling av straffet hade dock ej godkänts av domare, vilket gjorde att hon snart fick återgå till fängelset, och därmed kom att avtjäna det ursprungliga straffet på 45 dagar. Turerna kring hennes fängelsestraff uppmärksammades av massmedia internationellt, liksom på internet.

    2008 och framåt

    Paris Hilton har medverkat som skådespelare i en rad filmer med mera. Den 8 februari 2008 hade långfilmen The Hottie and the Nottie premiär, och musikalen Repo! The Genetic Opera hade premiär 25 april samma år. Sedan har hon bland annat medverkat i skräckfilmen House of Wax och komedin Sex Drive.

    Hilton har gästspelat som sig själv i den amerikanska tv-serien My Name is Earl.

    Hon har även försökt sig på att bli en DJ och hade sin första spelning på en brasiliansk musikfestival under sommaren 2012, men blev därefter hårt kritiserad av producenten Deadmau5.

    Filmografi

    • 2001 - Zoolander (cameoroll som sig själv)
    • 2003 - Wonderland
    • 2003 - Katten i hatten
    • 2004 - Helens små underverk
    • 2004 - 1 Night in Paris
    • 2005 - House of Wax
    • 2007 - Pledge This!
    • 2007 - Bottom's up
    • 2008 - The Hottie and the Nottie
    • 2008 - Repo! The Genetic Opera

    Diskografi

    Studioalbum

    • 2006 – Paris

    Hon har även gästspelat i hitserien O.C.

    Singlar

    • 2006 – "Stars Are Blind"
    • 2006 – "Turn It Up"
    • 2006 – "Nothing in this World"
    • 2007 - "Screwed"
    • 2008 - "My BFF"
    • 2013 - "Good Time"
    • 2014 - "Come Alive"

    Källor

    1. ^ Paris Hilton i fängelse”. Dagens Nyheter. 5 maj 2007. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2374&a=646596. 
    2. ^ ”Paris gets time off for good behaviour”. news.com.au. 17 mars 2007. Arkiverad från originalet den 2012-05-25. https://archive.is/dI7Z. 
    3. ^ Paris Hilton släppt ur fängelset”. Dagens Nyheter. 7 juni 2007. http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2374&a=658678. 
    4. ^ Foghagen, Anders (6 mars 2008). ”Paris Hilton spelar sig själv”. TV-planeten. http://www.tvplaneten.se/614180.html. Läst 7 mars 2008. 

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.