Teutonic Terror

Accept

  • Accept är ett tyskt heavy metal-band från Solingen som grundades i början av 1970-talet av Udo Dirkschneider och Michael Wagener. Idag är Mark Tornillo sångare i bandet och det senaste albumet Blind Rage släpptes 15 augusti 2014.

    Historia

    Accepts rötter sträcker sig ända till Udo Dirkschneiders och Michael Wageners ungdom där de bestämde sig för att bilda ett band. Det började med att Michael skulle spela gitarr och Udo keyboard, men med tiden började Udo bli mer intresserad av att använda sin röst istället och det slutade med Udo på sång. De kallade sig för "Band X" men 1971 bytte de namn till "Accept".

    Karriären tar fart

    Efter att ha kommit på tredje plats i en tävling i Düsseldorf så fick Accept chansen att spela in sin första skiva. Det resulterade i deras första skiva med samma namn, Accept, som i sin tur följdes av I'm a Rebel som innehöll bl.a låten med samma namn. Låten "I'm a Rebel" var egentligen skriven för AC/DC, men då resultatet inte blev bra nog tog Accept den istället. Vid den här tiden var också Accepts ursprungliga uppsättning född: Med Udo Dirkschneider (sång), Wolf Hoffmann (gitarr), Jörg Fischer (gitarr), Peter Baltes (bas), och Stefan Kaufmann (trummor). Med Breaker 1981 hade Accept hittat sin stil och slog igenom i Europa med sin aggressiva musikstil. De uppnådde till och med status att få göra en Europaturné med Judas Priest. Bandets ena gitarrist Jörg Fischer hoppade av strax innan inspelningen av nästa album och man anlitade Herman Frank som ersättare.

    Genombrottet

    Med följande skiva, Restless & Wild blev äntligen Amerika intresserade av Accept, men det var först med Balls to the Wall 1983 som Accept slog igenom riktigt ordentligt världen över. Plattan sålde guld, titellåten "Balls To The Wall" blev en hit, och den här gången väntade en turné i Amerika på dem, nu med Jörg Fischer tillbaka på gitarr. Nästa stora album, Metal Heart ledde till ett första besök i Japan för Accept. Detta dokumenterades i filmen Staying a Life som släpptes 1990 som livealbum.

    Udos solokarriär

    Efter Russian Roulette 1986 hoppade Udo Dirkschneider av Accept 1987 och grundade U.D.O. som släppte sitt debutalbum Animal House där låtarna var skrivna av Accept. Med David Reece som ersättare fortsatte Accept med albumet Eat the Heat 1989 Där Jörg Fischer ännu en gång blivit ersatt, den här gången av Jim Stacy. Under turnén fick trummisen Stefan Kaufmann svåra ryggproblem och ersattes av Ken Mary under resten av turnén. Efter det splittrades Accept för första gången.

    Återföreningen

    Efter att livealbumet Staying a Life släpptes 1990 så krävde fansen att Accept skulle komma tillbaka. 1992 var Accept tillbaka med sin originalsättning, fast denna gång med bara Wolf Hoffmann som gitarrist. Accept drog igång sin återförening med Objection Overruled som påminner mycket om Accepts klassiska stil. Stefan Kaufmann var nu tillbaka på trummor igen, men under inspelningen av Death Row blev Kaufmann tvungen att sluta trumma för gott. De kvarvarande låtarna spelades istället in av Stefan Schwarzmann som även blev trummis för turnén. Man spelade sedan in Predator 1995 med Michael Cartellone på trummor. Albumet var tänkt att bli bandets sista studioalbum innan de slutade efter turnén 1996. Accept gjorde dock en återföreningsturné 2005 med sin nästan ursprungliga uppsättning, med Herman Frank som andra gitarrist och Stefan Schwarzmann som trummis.

    När man trodde att Accept var borta för gott dök dom plötsligt upp med nyheten om en ny återförening 2009, dock utan Udo Dirkschneider, istället har man numera Mark Tornillo som sångare. En ny turné genomfördes under 2010 och albumet Blood of the Nations släpptes 20 augusti samma år.

    Medlemmar

    • Peter Baltes - basgitarr (1976-1989, 1992-1997, 2005, 2009-idag)
    • Wolf Hoffmann - gitarr (1976-1989, 1992-1997, 2005, 2009-idag)
    • Mark Tornillo - sång (2009-idag)
    • Uwe Lulis - gitarr (2015-idag)
    • Christopher Williams - trummor (2015-idag)
    • Frank Friedrich - trummor (1976-1979)
    • Gerhard Wahl - gitarr (1976-1978)
    • Udo Dirkschneider - sång (1976-1987, 1992-1997, 2005)
    • Jörg Fischer - gitarr (1978-1972, 1984-1988)
    • Stefan Kaufmann - trummor (1980-1989, 1992-1994)
    • Herman Frank - gitarr (1982-1984, 2005, 2009-2014)
    • Michael White - sång (1987)
    • Rob Armitage - sång (1987-1988)
    • David Reece - sång (1988-1989)
    • Ken Mary - trummor (1989)
    • Jim Stacey - gitarr (1989)
    • Stefan Schwarzmann - trummor (1994-1995, 2005, 2009-2014)
    • Michael Cartellone - trummor (1995-1997)

    Diskografi

    • 1979 - Accept
    • 1980 - I'm a Rebel
    • 1981 - Breaker
    • 1982 - Restless and Wild
    • 1983 - Balls to the Wall
    • 1985 - Metal Heart
    • 1986 - Russian Roulette
    • 1989 - Eat the Heat
    • 1993 - Objection Overruled
    • 1994 - Death Row
    • 1996 - Predator
    • 2010 - Blood of the Nations
    • 2012 - Stalingrad
    • 2014 - Blind Rage
    • 1990 - Staying a Life
    • 1997 - All Areas - Worldwide Live
    • 1998 - The Final Chapter
    • 1985 - Kaizoku-Ban
    • 1985 - London Leatherboys
    • 1985 - Midnight Mover
    • 1989 - Generation Clash
    • 1998 - Breakers on Stage
    • 2002 - Rich & Famous
    • 1979 - Lady Lou / Seawinds
    • 1980 - I'm a Rebel / No Time to Lose
    • 1981 - Breaker / Breaking Up Again
    • 1981 - Burning / Down and Out
    • 1981 - Starlight / Feelings
    • 1982 - Fast as a Shark / Get Ready
    • 1983 - Restless & Wild / Don't Go Stealing My Soul Away
    • 1983 - Restless & Wild / Fast as a Shark
    • 1984 - Love Child / London Leatherboys
    • 1984 - Balls to the Wall / Losing More Than You've Ever Had
    • 1985 - Metal Heart
    • 1985 - Midnight Mover / Balls to the Wall
    • 1985 - Midnight Mover / Screaming for a Love Bite
    • 1986 - Heaven Is Hell
    • 1986 - Screaming for a Love Bite
    • 1989 - Generation Clash
    • 1993 - All or Nothing
    • 1993 - I Don't Wanna Be Like You
    • 1996 - Hard Attack
    • 2010 - The Abyss
    • 1981 - Metal Masters
    • 1983 - Best of Accept
    • 1983 - Midnight Highway
    • 1986 - A Compilation of the Best of Balls to the Wall / Restless & Wild
    • 1987 - Hungry Years
    • 1991 - The Collection
    • 1992 - No Substitutes
    • 1994 - I'm a Rebel / Breaker
    • 1994 - Restless - The Best
    • 2000 - Classics, Rocks 'n' Ballads - Hot and Slow
    • 2013 - Balls to the Wall / Staying a Life
    • 2013 - Metal Heart / Kaizoku Ban

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.