My High

Jonna Lee

  • Jonna Emily Lee, född 3 oktober 1981 i Linköping, är en svensk sångerska, låtskrivare och producent. Hon släppte två album och en EP som soloartist åren 2007-2009. Hon startade multimediaprojektet iamamiwhoami år 2009 och har sedan dess gett ut musik under pseudonymen iamamiwhoami i samarbete med producenten och medlåtskrivaren Claes Björklund. Jonna Lee driver skivbolaget To whom it may concern. och regisserar visuellt material för iamamiwhoami under pseudonymen WAVE.

    Historik

    Jonna Lee föddes i Linköping och växte upp i samhället Fågelsta i Östergötland med sin mamma och syskon och var den enda musikaliskt utövande i familjen. Hon började sin professionella musikkarriär som 17-åring med att sjunga house som sessionssångerska i London där hon bodde under sin uppväxt.

    2007 släppte hon debutsingeln "Dried out eyes" på Razzia Records. Debutskivan "10 pieces, 10 bruises" kom strax efter och var producerad av Lee tillsammans med producenten och musikern Claes Björklund. Brittiske artisten Ed Harcourt har också producerat tre spår på skivan. Skivan innehåller även en duett med Ed Harcourt och Jonna Lee. Danny Goffey från Supergrass medverkar på trummor och kör.

    I september 2008 släpptes "This War EP," en EP med 5 spår producerad av Jonna Lee tillsammans med Claes Björklund följt av februari ett andra album kallat "This is Jonna Lee" (Razzia records), inspelad i Stockholm. Lee blev nominerad till Manifestgalans pris i kategori årets singer/songwriter för "This is Jonna Lee".

    Lee turnerade med artister som Ed Harcourt, Salem Al Fakir och Maia Hirasawa innan solokarriären lades på hyllan vid starten av projektet iamamiwhoami under 2009.

    I mars 2010 gjorde Jonna Lee sitt senaste soloframträdande då hon medverkade Jonna Lee på festivalen South by Southwest i Austin i USA.

    Mellan september 2009 och maj 2012 var Jonna Lee programledare för radioprogrammet Musikguiden i P3 Session i Stockholm..

    Sedan februari 2009 har Jonna Lee inte släppt någon ny musik som soloartist. Under våren 2010 upptäckte amerikansk media att Jonna Lee var upphovsman och frontperson i det då anonyma audiovisuella projektet iamamiwhoami och 2011 stängdes Jonna Lees officiella webbplats ned. Jonna Lee driver skivetiketten To whom it may concern. som ger ut iamamiwhoamis musik och filmer.

    Diskografi

    • Dried out eyes, singel 2007
    • 10 pieces, 10 bruises, album 2007
    • And your love, singel 2008
    • I wrote this song, singel 2008
    • This War, EP 2008
    • My high, singel 2009
    • This is Jonna Lee, album 2009
    • Lake Chermain, singel 2009
    • Violent Playground, kompilationspår 2009
    • Something so quiet, singel 2009
    • Violent playground, kompilationsspår 2009

    Diskografi som iamamiwhoami

    Singlar

    • b, singel, mars 2010
    • o, singel, april 2010
    • u-1, singel, maj 2010
    • u-2, singel, maj 2010
    • n, singel, juni 2010
    • t, singel, juli 2010
    • y, singel, augusti 2010
    • in concert, live, november 2010
    •  ; john, singel, maj 2011
    • Clump, singel, augusti 2011
    • sever, singel, februari 2012
    • drops, singel, februari 2012
    • good worker, singel, mars 2012
    • play, singel, mars 2012
    • in due order, singel, april 2012
    • idle talk, singel, april 2012
    • rascal, singel, maj 2012
    • kill, singel, maj 2012
    • goods, singel, juni 2012
    • fountain, singel, januari 2014
    • hunting for pearls, singel, mars 2014
    • vista, singel april 2014

    Album

    • kin 3 september 2012
    • bounty 3 juni 2013
    • blue 11 november 2014

    Källor

    Referenser

    1. ^ http://www.sr.se/p3/livesession

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.