Wolf & I

Oh Land

  • Nanna Øland Fabricius, född 2 maj 1985 i Köpenhamn, mer känd under sitt artistnamn Oh Land, är en dansk sångerska.

    Karriär

    Oh Land släppte sitt debutalbum Fauna i Danmark den 10 november 2008 genom skivbolaget Fake Diamond. På sitt andra album, det självbetitlade Oh Land, arbetade hon med producenterna Dan Carey, Dave McCracken och Lester Mendez. Albumet släpptes den 14 mars 2011 och nådde femte plats på den danska albumlistan. Det andra albumet blev också hennes debutalbum i USA där det släpptes den 15 mars genom Epic Records. I USA nådde albumet 184 plats på albumlistan. Hon hade tidigare även släppt en EP med samma titel den 19 oktober 2010 och som innehöll fyra låtar från albumet. Vid NewNowNext Awards som hölls den 7 april 2011 vann hon priset Brink of Fame Music Artist.

    Hennes TV-premiär i USA gjorde hon den 2 mars 2011 i programmet The Late Show with David Letterman där hon framförde sin singel "Sun of a Gun". Hon framförde samma låt igen både den 24 mars i Jimmy Kimmel Live! och den 25 mars i The Late Late Show with Craig Ferguson. I mars turnerade hon genom Nordamerika tillsammans med den brittiska musikgruppen Orchestral Manoeuvres in the Dark. Under Sia Furlers turné i Nordamerika i juli och augusti gjorde hon även ett par framträdanden. Hon var dessutom förband åt ett par av Katy Perrys konserter i USA år 2011. Hon följde även med Perry för konserter i Storbritannien och Irland i oktober och november.

    Privatliv

    Hon föddes i den danska huvudstaden Köpenhamn. Hennes far var organist och hennes mor sjöng opera. Hon är släkt med Otto Fabricius. Hon gick under en tid på Den Kongelige Ballet i Köpenhamn och på Kungliga Baletten i Stockholm. Hon har även varit skådespelerska i det danska dramat Hvid nat från 2007. Hon har bott i Brooklyn i New York sedan januari 2010.

    Diskografi

    Album

    • 2008 - Fauna
    • 2011 - Oh Land
    • 2013 - Wish Bone

    EP

    • 2010 - Oh Land

    Singlar

    • 2008 - "Audition Day"
    • 2009 - "Heavy Eyes"
    • 2010 - "Sun of a Gun"
    • 2011 - "Rainbow"
    • 2011 - "White Nights"
    • 2011 - "Life Goes On" (feat. Gym Class Heroes)
    • 2011 - "Speak Out Now"
    • 2013 - "Renaissance Girls"
    • 2013 - "Pyromaniac"

    Referenser

    • Oh Land på engelskspråkiga Wikipedia. Versionen den 24 februari 2012.

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.