deadmau5

  • Joel Thomas Zimmerman, född 5 januari 1981 i Niagara Falls i Ontario, mer känd som sitt artistnamn deadmau5 (uttalas "dead mouse") är en progressiv house- och electro house-producent från Toronto, Kanada.

    Hans omfattande diskografi innehåller låtar som "Arguru" och "Not Exactly" och han har även medverkat på album som In Search of Sunrise 6: Ibiza, MixMag's Tech-Trance-Electro-Madness och Armin van Buurens A State of Trance radio show. Han jobbar parallellt med många andra dj:ar och producenter såsom Steve Duda under namnet BSOD. Hans album, Random Album No Title, släpptes digitalt i september 2008 på Ultra Records i USA och Ministry of Sound i Storbritannien och Europa. Fysiska exemplar av albumet släpptes i november 2008.

    Namnet "deadmau5" hittade Zimmerman på då han hittade en död mus i sin dator medan han bytte sitt grafikkort. Han pratade med människor i chatt-rum och blev känd som "den döda musen-killen" och eftersom hans användarnamn var för långt, förkortade han "död mus" till deadmau5.

    Under 2008 var deadmau5 den mest säljande artisten på Beatport med mer än 30 000 digitala nedladdningar av hans singlar "Not Exactly", "Faxing Berlin" och "Ghosts N Stuff".

    Deadmau5 har fått två nomineringar till "Juno Award for Dance Recording of the Year" på Juno Awards 2008 för ett spår med Billy Newton-Davis och Melleefresh. Han vann inte pris för Melleefresh's låt "After Hours", men han vann pris för Newton-Davis "All U Ever Want". Han vann också titeln "Producent of 2007" av DJ Magazine's 2007.

    I USA samarbetade deadmau5 med Kaskade, "Move for Me" och nådde en förstaplacering på Billboard Hot Dance Airplay chart den 6 september 2008. Under 2009 var han nominerad till Grammy Best Remixed Recording, icke-klassiska ( "Longest Road" (deadmau5 Remix) av Morgan Page featuring Lissie).

    Den 22 december 2009 släpptes hans nya album, "For a lack of a better name", som sedan oktober hade varit tillgängligt i Sverige på Spotify. Deadmau5 är ofta igenkänd för sitt kostymhuvud som han använder på sina spelningar. Mushuvudet tillverkade han själv via ett 3D-grafikprogram på sin dator.

    Deadmau5 sjätte studioalbum, Album Title Goes Here släpptes den 24 september 2012.

    Privatliv

    Han bodde tidigare ihop med den amerikanska modellen och Playboymodellen Lindsey Gayle Evans. De träffades på VMA awards (Video Music Awards). Han är nu tillsammans med tatueraren Kat Von D.

    Den 30 juli 2010 kollapsade Zimmerman på scen under en spelning på 9:30 Club i Washington, D.C. Spelningen blev avbruten och Zimmerman blev tagen till sjukhus. Nio spelningar blev inställda på grund av detta.

    Liveuppträdanden

    Deadmau5 uppträdde på en gratiskonsert vid Vinter-OS i Vancouver den 19 februari 2010. Konserthallen blev snabbt fylld och det uppskattas att ca 20 000 personer stod utanför arenan utan att kunna komma in.

    Diskografi

    Studio Album

    • 2008 - Random Album Title
    • 2009 - For Lack of a Better Name
    • 2010 - 4x4=12
    • 2012 - Album Title Goes Here
    • 2014 - While(1 < 2)

    Digitala utgåvor

    • 2005 - Get Scraped
    • 2006 - Vexillology
    • 2008 - Project 56
    • 2012 - Sex Slave

    EP

    • 2007 - Eveything Is Complicated
    • 2007 - Full Circle
    • 2012 - The Veldt

    Singlar

    • 2006 - Whispers featuring Melleefresh
    • 2006 - Afterhours featuring Melleefresh
    • 2006 - Sex Slave featuring Melleefresh
    • 2006 - Hey Baby featuring Melleefresh
    • 2006 - Cocktail Queen featuring Melleefresh
    • 2008 - Reward Is More Cheese
    • 2008 - Arguru
    • 2008 - Fifths
    • 2008 - Move For Me featuring Kaskade
    • 2008 - Clockwork
    • 2008 - Hi Friend! featuring MC Flipside
    • 2008 - Not Exactly/We Fail
    • 2008 - Attention Whore featuring Melleefresh
    • 2008 - Alone With You
    • 2009 - Slip
    • 2009 - Word Problems
    • 2009 - I Remember featuring Kaskade
    • 2009 - Ghosts 'N' Stuff featuring Rob Swire
    • 2009 - Dr. Funkenstein
    • 2010 - Strobe
    • 2010 - Sofi Needs A Ladder featuring SOFI
    • 2010 - Some Chords
    • 2010 - Right This Second
    • 2010 - Bad Selection
    • 2010 - I Said featuring Chris Lake
    • 2010 - Animal Rights featuring Wolfgang Gartner
    • 2010 - Raise Your Weapon
    • 2011 - HR 8938 Cephei
    • 2011 - Aural Psynapse
    • 2012 - Maths
    • 2012 - The Veldt featuring Chris James
    • 2012 - Professional Griefers featuring Gerard Way

    Samlingsskivor

    • 2009 - It Sounds like

    DJ-vänliga mixalbum

    • 2008 - At Play
    • 2009 - At Play 2
    • 2010 - At Play 3
    • 2011 - Melleefresh vs deadmau5 At Play
    • 2012 - At Play 4

    Nomineringar

    • 2008 Juno Award for Dance Recording of the Year for "After Hours" with Melleefresh
    • 2008 Beatport Music Awards Best Remix of 2007, won as Third Best Remix of 2007 for Burufunk and Carbon Community's "Community Funk" (deadmau5 Remix).
    • 2009 Grammy Best Remixed Recording, Non-Classical ("The Longest Road" (deadmau5 Remix) by Morgan Page featuring Lissie)
    • 2009 Juno Award for Dance Recording of the Year för "Move For Me" med Kaskade
    • 2009 Juno Award for Dance Recording of the Year för "Random Album Title

    Externa länkar

    Källor

    1. ^ “” (March 29, 2010). ”Deadmau5 Interview 28/05/10 A MUST WATCH FOR ALL DEADMAU5 FANS!!”. YouTube. http://www.youtube.com/watch?v=TFK0qzurKE4. Läst 7 december 2010. 
    2. ^ http://www.beatmyday.com/2012/08/09/new-deadmau5-album-album-title-goes-here-set-for-september-25-release/#axzz241faJ4OC
    3. ^ http://www.youtube.com/user/Deadmau5Live#p/u/0/Pkl7varVnJM
    4. ^ http://www.facebook.com/deadmau5/posts/10150308816221806
    5. ^ http://www.djvibe.com/2010/02/deadmau5-rocks-the-vancouver-olympics/

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.