Tone Damli Aaberge

  • Tone Damli Aaberge, född 12 april 1988 i Sogndal, är en norsk sångerska och fotomodell. Hon blev känd som deltagare i norska Idol 2005, där hon kom tvåa. I december 2005 gav hon ut sitt första album, Bliss. Albumet sålde guld. 2007 gav hon ut uppföljaren Sweet Fever.

    Aaberge deltog hösten 2006 i Skal vi danse på norska TV 2, där hon kom trea. Hon var röst till en av huvudrollerna i den norska översättningen av den animerade långfilmen På andra sidan häcken (Over hekken) från 2006. 2009 gick hon vidare till final i Norsk Melodi Grand Prix 2009, den norska uttagningen till Eurovision Song Contest 2009, med låten Butterflies. 24 februari 2012 medverkade hon i TV-programmet Skavlan. År 2013 sjöng Tone Damli en duett med Erik Segerstedt i Melodifestivalen, den svenska uttagningen till Eurovision Song Contest 2013, med låten Hello Goodbye. De gick vidare till andra chansen. Lördagen 4 augusti 2012 uppträdde Tone tillsammans med Eric Saade på Gröna Lund i TV-programmet Sommarkrysset. Det var låten Imagine som framfördes. Två dagar senare – måndagen den 6 augusti 2012 – stod Tone tillsammans med Eric Saade på Liseberg i TV-programmet Lotta på Liseberg och framförde samma låt, för att sedan ensam framföra Veronica Maggios låt Jag kommer som allsång med publiken.

    Tone Damli sitter i juryn för Idol i Norge 2013. Hon var förlovad med den norske skådespelaren Aksel Hennie, paret planerade att gifta sig 2013, men bröt förlovningen i februari samma år.

    Diskografi

    Studioalbum

    • 2005 - Bliss
    • 2007 - Sweet Fever
    • 2009 - I Know
    • 2010 - Cocool
    • 2012 - Looking back

    Singlar

    • 2009 - Butterflies
    • 2009 - I Know
    • 2012 - Imagine (feat. Eric Saade)
    • 2012 - Look Back
    • 2012 - Smash
    • 2013 - Hello Goodbye (feat. Erik Segerstedt)
    • 2013 - Winner Of A Losing Game
    • 2013 - Perfect World

    Referenser

    1. ^ Göteborgs-Posten 28 februari 2013: Svårt att fokusera för Tone Damli

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.