The Ark

  • The Ark var ett svenskt rockband som bildades 1991 i Rottne utanför Växjö av Lars "Leari" Ljungberg, Mikael Jepson, Magnus Olsson och Ola Salo (som då hette Svensson). Bandet meddelande att man skulle sluta efter sommaren 2011 och gjorde sin sista spelning på Gröna Lund den 16 september 2011. Flera av bandmedlemmarna har därefter spelat i Stereo Explosion.

    Bandet har gett ut fem studioalbum: We Are The Ark, In Lust We Trust, State of the Ark, Prayer for the Weekend och In Full Regalia. Ett samlingsalbum vid namn Arkeology släpptes i februari 2011.

    Historik

    Den första inspelningen med bandet är från augusti-september 1991, och låten heter The Lamb. Bandet som startades 1991 bytte trummis från Magnus Olsson till Martin Rosengardten efter ett par år. 1995-1996 spelade man in en EP i Malmö. Vid denna tid var bandets två yngsta medlemmar bara 18 år gamla. EP:n fick dålig kritik, och något år senare fanns planer på att lägga ned bandet, men medlemmarna fick nytt hopp av Martin Axén, nytillkommen gitarrist, samt nya kontakter. Snart fick de skivkontrakt hos Virgin och samtidigt hoppade Martin Rosengardten av bandet. Han ersattes av Sylvester Schlegel. Under våren 2000 släpptes singeln Let Your Body Decide, och senare under året for The Ark på turné runt Skandinavien som förband åt Kent.

    Genombrottet kom med singeln It Takes a Fool to Remain Sane från år 2000. Den efterföljande debut-LP:n etablerade dem, och sedan dess har The Ark vuxit starkt i popularitet och framgång. De nådde snabbt ut till en stor och hängiven publik, och de har även nått framgångar i Finland, Italien och Tyskland. Under första halvan av 2005 stod de inför en USA-lansering. Sångaren Justin Hawkins i bandet The Darkness hade planerat att hjälpa til med att även lansera bandet i Storbritannien och under februari-mars 2006 var The Ark förband under The Darkness hela Storbritannien/Irland-turné och var det sedan även i Skandinavien. Turnén blev en succé för det svenska bandet. Jens Andersson, som har producerat bandets skivor i sex år, blev vintern 2006 en officiell medlem i The Ark.

    The Ark fick också priset för bästa klädseln i den öppna kanalen 2005. Priset sägs ha delats ut av porrstjärnan Mickey Dragon.

    Inför albumet Prayer for the Weekend (2007) bytte bandet skivbolag till det relativt nystartade Roxy Recordings.

    2007 framförde The Ark låten The Worrying Kind i den svenska Melodifestivalen 2007. Låten vann både juryns och folkets röstomgångar, med 248 poäng, mot tvåans 189. Efter vinsten uppstod diskussioner kring låtens likheter med den engelska gruppen Edison Lighthouses "Love Grows (Where My Rosemary Goes)" från 1970 - bland andra Aftonbladets musikjournalist Markus Larsson påpekade likheterna (Aftonbladet 20070209). Barry Mason, som skrev "Love Grows", sade i en intervju med Expressen (20070210) att han funderade på att stämma The Ark.

    The Ark tävlade därför i Eurovision Song Contest 2007 i Helsingfors, där de hamnade på 18:e plats. Låten gick däremot in som 5:a på singellistan och klättrade andra veckan upp på första plats och blev därmed The Arks första listetta.

    The Ark spelade även The Worrying Kind i en reklamfilm för klädföretaget MQ.

    Den 24 mars 2007 blev The Ark den första svenska artist/gruppen som låg både etta och tvåa samtidigt på radiokanalen Sveriges Radio P3s program Trackslistan. The Worrying Kind låg då etta och Absolutely No Decorum tvåa.

    The Arks album Prayer for the Weekend, som länge låg etta på försäljningslistorna, har även släppts i en mycket exklusiv limited edition i en lyxigare förpackning. Detta var första gången någonsin som en limited edition-version av ett album låg på topplistan. I den offentliga statistiken räknas båda upplagorna ihop, men i GLF:s interna branschstatistik framgick att de båda upplagorna var för sig låg på Topp 20. Detta trots att Jakebox-versionen bara gjordes i en väldigt exklusiv upplaga som inte ens såldes i alla butiker.

    Lördagen den 17 november 2007 blev The Ark veckans högst placerade nykomling på Trackslistan. Deras låt Little Dysfunk You gick rakt in på fjärdeplatsen i och med dess singelsläpp, där även låten Any Operator Will Do finns med, som tidigare bara funnits på det tyska singelsläppet av The Worrying Kind singeln. Den 24 januari 2008 vann The Ark en Rockbjörn i den nya kategorin "Årets bästa liveakt".

    Efter 2007 hade det varit ganska tyst om The Ark i tre år, fram till 2010 då comebackalbumet In Full Regalia släpptes. Samma år kom även comebacksingeln Superstar, som även fanns med på In Full Regalia. Mastrad av Cutting Room Studios i Stockholm med Björn Engelmann.

    Den 8 december 2010 meddelade The Ark sina planer att lägga ner bandet sommaren 2011.

    I januari 2011 släpptes singeln Breaking Up With God. Ett samlingsalbum med bandets alla singlar släpptes i februari år 2011. Albumet som fick namnet Arkeology blev gruppens sista.

    Efter en kritikerrosad vår- och sommarturné fick gruppen än en gång motta en Rockbjörn för "Årets bästa liveakt".

    Den 9 september på The Tivoli i Helsingborg genomförde The Ark sin sista klubbspelning.

    I slutet av februari meddelade The Ark-medlemmarna Martin Axén, Mikael Jepson, Leari Ljungberg och Jens Andersson att de återförenas i sitt gamla band Stereo Explosion med spelning på bland annat Mossagårdsfestivalen i Veberöd i mitten av juni 2012.

    Medlemmar

    Senaste medlemmar

    • Ola Salo, sång 1991 - 2011
    • Lars "Leari" Ljungberg, bas 1991 - 2011
    • Mikael Jepson, gitarr 1991 - 2011
    • Martin Axén, gitarr 1997 - 2011
    • Sylvester Schlegel, trummor 1999 - 2011
    • Jens Andersson, klaviatur 2006 - 2011

    Tidigare medlemmar

    • Martin Rosengardten, trummor 1992 - 1999
    • Magnus Olsson, trummor 1991 - 1992

    Diskografi

    Album

    • 2000 – We Are The Ark
    • 2002 – In Lust We Trust
    • 2004 – State of the Ark
    • 2007 – Prayer for the Weekend
    • 2010 – In Full Regalia
    • 2011 – Arkeology

    Singlar

    • 1996 – The Ark EP
    • 2000 – Let Your Body Decide
    • 2000 – It Takes a Fool to Remain Sane
    • 2000 – Echo Chamber
    • 2001 – Joy Surrender
    • 2001 – Let Your Body Decide (ny version)
    • 2002 – Calleth You, Cometh I
    • 2002 – Father of a Son
    • 2002 – Tell Me this Night is Over
    • 2003 – Disease
    • 2004 – One of Us is Gonna Die Young
    • 2005 – Clamour for Glamour
    • 2005 – Trust is Shareware (Endast som nedladdningslåt)
    • 2007 – Absolutely No Decorum (Endast som nedladdningslåt)
    • 2007 – The Worrying Kind (Bidrag och vinnande låt i Melodifestivalen samma år)
    • 2007 – Prayer for the Weekend (Endast som nedladdningslåt)
    • 2007 – Little Dysfunk You
    • 2010 – Superstar (Endast som nedladdningslåt)
    • 2010 – Stay with Me (Endast som nedladdningslåt)
    • 2011 – Breaking Up With God
    • 2011 – The Apocalypse is over
    • 2011 – Panta Mera

    Externa länkar

    • Commons-logo.svg Wikimedia Commons har media som rör The Ark.
    • Officiell webbplats (engelska)
    • The Ark på Myspace

    Källor och referenser

    1. ^ [a b] Dagens Nyheter 8 december 2010 - The Ark splittras i sommar
    2. ^ http://www.youtube.com/watch?v=5R1V5ubPjQA
    3. ^ Svt
    4. ^ ”The Arks vinnarlåt i MQ:s reklam”. Resume. 19 mars 2007. http://www.resume.se/nyheter/reklam/2007/03/19/the-arks-vinnarlat-i-mqs-r/. Läst 1 november 2014. 
    5. ^ ”Tracks-listan; Lördag 24 mars 2007”. Sveriges Radio. http://sverigesradio.se/sida/topplista.aspx?programid=2696&date=2007-03-24. 
    6. ^ Rockbjörn till The Ark, Sydsvenskan på Internet. Publicerat 24 januari 2008, läst 15 september 2011.
    7. ^ Hägred, Per (10 september 2011). ”Näst sista festen för The Ark”. Expressen. http://www.expressen.se/kvp/nast-sista-festen-for-the-ark/. Läst 1 november 2014. 
    8. ^ The Ark säger farväl, Svenska Dagbladet på Internet. Publicerat 14 september 2011, läst 15 september 2011.
    9. ^ The Ark skickas ut i rymden
    10. ^ Ark-gäng och Brainpool comeback i Veberöd.

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.