Waterline

Jedward

  • Jedward är en irländsk popduo, bestående av enäggstvillingarna John Paul Henry Daniel Richard Grimes och Edward Peter Anthony Kevin Patrick Grimes, födda den 16 oktober 1991 i Dublin, Irland.

    Uppväxt

    Tvillingbröderna John och Edward Grimes föddes i Dublin och växte upp i staden Rathangan med sin äldre bror, juridikstudenten Kevin, och föräldrarna datateknikern John Sr. och läraren Susannah. De föddes två månader för tidigt och fick stanna kvar på sjukhuset i kuvös under flera veckor innan de fick komma hem, John är tio minuter äldre och fick komma hem en vecka tidigare än Edward.

    Bröderna Grimes första skola var Scoil Bhríde National School i Rathangan. De gick sedan på King’s Hospital School i fyra år, men var ständigt mobbade eftersom de stack ut från övriga elever och för sin kärlek till popmusiken. Därefter började de på Dublin Institute of Education. Tvillingarna tävlade i talangtävlingar under sin skolgång och var inspirerade av Justin Timberlake, Britney Spears och Backstreet Boys. Bröderna Grimes var också medlemmar i Lucan Harriers Athletic Club och har tävlat i flera irländska atletiska turneringar.

    Karriär

    Jedward inledde sin karriär i tävlingen The X-Factor som John & Edward i vilken de slutade på sjätte plats. Efter att de åkt ur tävlingen blev en av domarna, Louis Walsh, deras manager. Deras debutsingel, Under Pressure (Ice Ice Baby), gavs ut den 1 februari 2010. De gav sedan ut sin andra singel, en cover på Blink-182’s All the Small Things, den 16 juli samma år.

    Deras första album Planet Jedward gavs ut den 26 juli 2010. Albumet nådde förstaplatsen på den irländska albumlistan och nummer 17 på Storbritanniens albumlista. Albumet sålde även platina i Nordirland.

    2009

    Under 2009 provspelade John och Edward i Glasgow som en grupp (John & Edward) för den sjätte säsongen av The X Factor. Simon Cowell stoppade deras framförande av Backstreet Boys As Long As You Love Me efter en vers och kallade dem ”inte så bra och otroligt irriterande”. Danni Minogue, en annan domare, beskrev dem som ”absolut, det kaxigaste par sångare jag någonsin stött på”. Cowell röstade emot att sända dem vidare till bootcamp, men Minogue och de andra domarna Cheryl Cole och Louis Walsh sa alla ja, och de gick vidare till bootcamp.

    På bootcamp hamnade John & Edward i stormväder när de sjöng över solon av två kollegor. Efter detta sa Cowell om dem ”de är vidriga små varelser som skulle trampa på sin mammas huvud för att få en hit”. Tvillingarna gick vidare till ”judges houses” med Louis Walsh som sin mentor. Walsh berättade senare att tvillingarna påminde honom om de första dagarna av Ronan Keatings band Boyzone. De gick vidare till live-showerna, där de blev kända som Jedward.

    2011

    Den 11 februari 2011 vann Jedward Irlands nationella uttagning till Eurovision Song Contest 2011, med två poäng från tvåan Nikki Kavanagh. De representerade därmed landet med låten ”Lipstick”. Den 12 maj gick gruppen vidare från den andra semifinalen i Düsseldorf till finalen den 14 maj. De fick totalt tre tolvor, från vardera Storbritannien, Danmark och Sverige. De slutade på en 8:e plats i finalen med 119 poäng, vilket är Irlands bästa resultat i tävlingen sedan 2000. De vann också Marcel Bezençon Artistic Award som röstas fram av de 43 kommentatorer som kommenterade under hela eurovisionen.

    Den 18 augusti 2011 gick John och Edward in i Big Brother-huset i London,

    Jedward började spela in låtar för ett andra album i början av 2011. Lipstick var det första spåret på albumet Victory. I juni 2011 meddelades på PlanetJedward.net att singeln Bad Behaviour som skulle komma på albumet.

    När tvillingarna var på sverigebesök för att vara med på Sommarlovsmorgon i SVT den 24 juni nämnde de att en specialutgåva av deras första skiva Planet Jedward: Planet Jedward special edition skulle ges ut den 18 juli och att de skulle göra en Sverigeturné i framtiden. De sjöng Lipstick och den kommande singeln Bad Behaviour.

    Den 29 juni 2011 kl. 11.00 publicerade tvillingarna sin musikvideo för Bad Behaviour på VEVO:s youtube-kanal för Jedward (JedwardVEVO).

    I en intervju på Digital Spy i början av juli avslöjade de att deras nya album Victory skulle ges ut den 15 augusti 2011 i Storbritannien.

    Den 9 juli 2011 gästade tvillingarna Sommarkrysset på Gröna Lund, det blev publikrekord med 20 000 personer i publiken. tillsammans med två vinnare från tidningen Frida.

    Den 15 september avslöjade tvillingarna på twitter att deras femte singel (tredje singeln från Victory) blir Wow Oh Wow. Den släpptes den 19 december i Sverige.

    Den 17 september spelade tvillingarna sin första riktiga konsert i Sverige, på Fryshuset i Stockholm. Det kom hundratals fans och några tjejer svimmade under konserten p.g.a. värmeslag. Efter konserten stod de utanför sitt hotell i två timmar för att ta kort med sina fans och skriva autografer. De avslöjade under konserten att de kommer tillbaka till Sverige 2012 under sin "European Victory Tour."

    2012

    Den 24, 25 och 27 januari gjorde de en miniturné i Sverige, då de spelade i Göteborg, Linköping och Örebro. De spelade även in ett tv-program tillsammans med programledaren Malin Olsson, "Fredagkväll med Malin" som visades på SVTB/Barnkanalen den 23 mars.

    De har även spelat in en låt till sporteventet UEFA Euro 2012 som heter Put The Green Cap On

    Förutom Eurovision och ett tredje album hade tvillingarna under året sin egen tv-show, Weird Wild World, på brittiska kanalen channel5, där de visade roliga klipp från webben.

    Den 6 juni sprang John och Edward med den olympiska facklan i Dublin, de sprang som nummer sju mellan Cathal Brugha Street till the General Post Office (O’Connell Street).

    Duon var förband till Westlifes två sista konserter på deras Farewell Tour den 22 och 23 juni som de spelade på Croke Park i Dublin inför 80.000 människor.

    Fredagen den 24 februari vann tvillingarna den irländska uttagningen till Eurovision Song Contest med låten Waterline, med 20 poäng före tvåan.

    Den 18 juni offentliggjordes alla resultat med telefonröster vs. juryröster där det visade sig att de kom på 10:e plats om man bara räknade telefonrösterna, och näst sist, plats 25, om man räknar enbart juryrösterna.

    Den 2 augusti uppträdde duon på Pridefestivalen

    2013

    Under Melodifestivalens alla fyra deltävlingar under februari månad bedömde duon alla artisters kläder i videor på SVT:s webbplats och den 2 mars framförde duon låten Lipstick tillsammans med programledarna Danny Saucedo och Gina Dirawi i mellanakten i andra chansen i Karlstad.

    Diskografi

    Album

    • Planet Jedward (26 juli 2010)
    • Planet Jedward special edition (18 juli 2011)
    • Victory (19 december 2011)
    • Young Love (25 juni 2012)
    • Free Spirit (2014)[34]
    • Ferocious (2014)

    Singlar

    • You Are Not Alone (tillsammans med X Factor-finalisterna, 2009)
    • Under Pressure (Ice Ice Baby) (featuring Vanilla Ice, 15 februari 2010)
    • All the Small Things (16 juli 2010)
    • Lipstick (12 februari 2011)
    • Bad Behaviour (1 juli 2011)
    • Wow Oh Wow (18 november 2011)
    • Waterline (9 april 2012)
    • Put The Green Cape On (4 maj 2012)
    • Young Love (15 juni 2012)
    • Luminous (16 oktober 2012)
    • Free Spirit (17 maj 2014)
    • Ferocious (23 oktober 2014)

    Referenser

    Fotnoter

    1. ^ ”Jedward – Our Story, the official biograpy” av Jennifer O’Brien
    2. ^ Jedward representing Ireland in the 2011 Eurovision song contest!!!, Planetjedward.net, 17 februari 2011.
    3. ^ Jedward, Irish pop duo John and Edward first shot to fame in X Factor., Channel 5, läst 17 september 2011.
    4. ^ Planetjedward, Twitter, 18 augusti 2011.
    5. ^ Planetjedward, Twitter, 18 augusti 2011.
    6. ^ Jedward finish third in Celebrity Big Brother, 8 september 2011.
    7. ^ Bad Behaviour new single, Jedward.net, 17 juni 2011.
    8. ^ Jedward unveil second album tracklisting, Digital spy, 23 juni 2011.
    9. ^ Bad Behaviour, Youtube, 29 juni 2011.
    10. ^ Jedward throw house party in 'Bad Behaviour' video, Digital spy, 29 juni 2011.
    11. ^ Jedward talk ’Bad Behaviour’, Obama and Perez Hilton: Video interview, Digital spy, 1 juli 2011.
    12. ^ – Sverige är galet, Aftonbladet, 10 juli 2011.
    13. ^ Foto 11, Jedward genius, 9 juli 2011.
    14. ^ Foto 10, Jedward genius, 9 juli 2011.
    15. ^ The New Single of Jedward Victory is WoW Oh WoW, Planetjedward, Twitter, 15 september 2011.
    16. ^ http://www.planetjedward.net/news.php?id=104
    17. ^ https://archive.is/20120908064655/www.rte.ie/ten/2012/0201/jedward.html
    18. ^ http://www.youtube.com/watch?v=0eParXVjkPI&feature=plcp
    19. ^ http://www.channel5.com/articles/jedward-invite-you-into-their-weird-wild-world
    20. ^ http://twitpic.com/8pfjee/full
    21. ^ http://www.herald.ie/entertainment/around-town/jedward-the-movie-3032361.html
    22. ^ http://www.olympicsport.ie/news/5092-president-of-ireland-to-welcome-the-olympic-flame-to-howth.html
    23. ^ http://www.bbc.co.uk/news/uk-18338230
    24. ^ http://www.freezepage.com/1321651434YFSKKDHZZN
    25. ^ https://archive.is/20120913015708/www.rte.ie/ten/2012/0225/jedward.html
    26. ^ ”First Semi-Final concludes, we have ten finalists!”. EBU. http://www.eurovision.tv/page/news?id=first_semi-final_under_way_-_watch_it_live_here. Läst 22 maj 2012. 
    27. ^ ”ESC 2012 - Final Result”. EBU. http://www.eurovision.tv/page/history/by-year/contest?event=1593#Participants. Läst 28 maj 2012. 
    28. ^ http://www.eurovision.tv/page/news?id=eurovision_2012_split_jury-televote_results_revealed
    29. ^ http://www.qx.se/pride/21375/jedward-till-stockholm-pride
    30. ^ https://twitter.com/stockholmpride/status/223405342749499392
    31. ^ http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/musik/article15204769.ab
    32. ^ http://www.herald.ie/entertainment/around-town/jedward-pocket-50k-for-stockholms-gay-gig-3188206.html
    33. ^ http://www.svt.se/melodifestivalen/jedward-duellerar-mot-danny-och-gina-i-andra-chansen-i-karlstad-1
    34. ^ Jedward announce new album Free Spirit details Digital Spy, 17 april 2014.

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.