Yazoo

  • Yazoo (i USA kända under namnet Yaz) var ett brittiskt syntpopband som bildades 1981 i England av den avhoppade Depeche Mode-medlemmen Vince Clarke och sångerskan Alison Moyet. Deras första singel var "Only You" som blev en stor hit och följdes upp av den numera klassiska "Don't Go".

    Historia

    Vince Clarke hade varit med och grundat Depeche Mode men lämnade det bandet strax efter att debutalbumet hade släppts 1981. I december samma år bildade han Yazoo tillsammans med sångerskan Alison Moyet.

    Gruppen splittrades innan deras andra album kommit ut, trots att det sålt guld i England på endast förhandsbeställningar. Clarke bildade efter det först The Assembly (med Feargal Sharkey), och sedan en annan synthpopduo, Erasure, tillsammans med sångaren Andy Bell.

    Yazoo återförenades 2008 med anledning av gruppens 25-årsjubileum, och höll ett antal konserter runtomkring i Europa under sommaren 2008.

    Yazoo har influerat en rad band, bland andra LCD Soundsystem, Shiny Toy Guns och Blaqk Audio.

    Diskografi

    Studioalbum

    • 1982 – Upstairs at Eric's
    • 1983 – You and Me Both

    Samlingsalbum

    • 1999 – Only Yazoo
    • 2008 – In Your Room

    Singlar

    • "Only You" (april 1982)
    • "Don't Go" (juli 1982)
    • "Situation" (1982; endast USA)
    • "The Other Side of Love" (1982)
    • "Nobody's Diary" (1983)
    • "Walk Away From Love" (1983; endast Japan)

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.