Maskinen

  • Maskinen är en svensk musikgrupp bestående av Herbert "Afasi" Munkhammar, från Afasi & Filthy, och Frej Larsson, från Slagsmålsklubben. De räknas genremässigt till electro/hip-hop med inslag av baile funk.

    Boys II Men (2007–2009)

    2007 banade Maskinen väg för det kommande albumet Boys II Men med debutsingeln Alla som inte dansar (är våldtäktsmän). Den nådde som bäst 25:e plats på Sverigetopplistan och spelades flitigt både på radio och på nattklubbar runt om i landet. Mest publicitet lär singeln ha nått då både bandet och skivbolaget Pope polisanmäldes i 2008 av en man som ansåg sig blivit kriminaliserad av textens budskap. Strax efter att Alla som inte dansar släppts så valde Magnus "Filthy" Lidehhäll att lämna Maskinen. Året innan debutalbumet släpptes hoppade även Oskar "Kihlen" Linnros av, då i samband med att den andra singeln "Segertåget" släpptes 2008. Den 18:e november 2009 släpptes debutalbumet Boys II Men. Under inspelningen av albumet hade bandet samarbetat bland annat med baile funk-gruppen Bonde do Rolê och house-producenten Style of Eye. Även om mottagandet var genomgående positivt på dagstidningar hade missförstått albumet. Till följd av albumsläppet och trots avhoppade medlemmar gav sig Frej och Afasi ut på en omfattande sverigeturné på olika festivaler, nattklubbar och konsertlokaler. Turnén dokumenterades av Pär Hugo Kjellén, Olle Kirchmeier och Petter Brandt och under 2012 släpptes turnédokumentären Grillspetskompetens digitalt på sidan Vimeo.

    Framgång & Efterfrågan (2011–2012)

    Krossa alla fönster, den första singeln ifrån albumet och då deras första nyinspelade material på två år, släpptes i oktober 2011. Singeln blev snabbt mycket populär och drog till sig mycket uppmärksamhet. Kanske främst tack vare den kontroversiella videon, som uppenbart anspelade på tidigare års täta skandalskriverier om kung Carl XVI Gustaf. Låten är inspirerad av Lisa Ekdahls låt "Öppna upp ditt fönster".

    I januari 2012 släpptes den andra singeln, "Liv och död", från det kommande albumet.

    Den 27:e mars 2012 släpptes Maskinens andra album Framgång & Efterfrågan.

    Den 19 januari 2013 blev gruppen framröstad som Årets Live-artist 2012 (priset Guldmicken) i P3:s årliga gala P3 Guld, genom att ha fått flest röster av lyssnarna.

    Medlemmar

    • Frej Larsson (2007–nuvarande)
    • Herbert "Afasi" Munkhammar (2007–nuvarande)
    • Mats Norman (2010–nuvarande)
    • Magnus "Filthy" Lidehäll (2007–2008)
    • Oskar ”Kihlen” Linnros (2007–2008)

    Diskografi

    Studioalbum

    • 2009 – Boys II Men
    • 2012 – Framgång & Efterfrågan
    • 2015 – Stora fötter stora skor (EP)

    Singlar

    • 2007 – Alla som inte dansar (är våldtäktsmän)
    • 2008 – Segertåget
    • 2009 – Pengar
    • 2009 – Dansa med vapen
    • 2010 – Kärlek vid sista ögonkastet
    • 2010 – Buffalo Blues
    • 2011 – Krossa alla fönster
    • 2012 – Liv och död
    • 2012 – Stora trygga vargen
    • 2012 – Megalomani
    • 2013 – Limousin (med Movits!)
    • 2015 – Stora fötter stora skor
    • 2015 – Upp

    Videografi

    • 2012 – Grillspetskompetens

    Kuriosa

    Bandets första logotyp var en uppochnedvänd Wu-Tang Clan-logga, vilket också är loggan för Methodman i Wu-Tang Clan. Från singeln Krossa Alla Fönster till nutid har de använt sig av en gul svan.

    Referenser

    Externa länkar

    Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.