Snook

 • Snook var en svensk hiphopduo som bestod av Oskar ”Kihlen” Linnros och Daniel ”Big Danne” Adams-Ray.

  Biografi

  Linnros och Adams-Ray träffades under gymnasieskoltiden på Viktor Rydberg Gymnasium i Stockholm, vilket ledde till att Snook bildades någon gång i början av 2000-talet. Namnet Snook (slang för näsa) sägs vara sprunget ur en dispyt mellan de två om vem som hade störst näsa. Snook diversifierade sig snabbt från den övriga svenska hiphopen med annorlunda, mer poppiga beats bestående av mycket piano och även inslag av blåsinstrument. Reaktionerna lät inte vänta på sig och Snook blev snabbt en vattendelare inom genren.

  2000–2003

  Snooks första låtar började cirkulera på diverse hemsidor strax efter gruppens start. Hit kan räknas låtar såsom Änglalik, Havok och Generation fuck you. År 2003 vann Snook även pris som ”Årets download” med låten Mognare än oss på The Swedish HipHop Awards.

  Första gången Snook kunde höras på ett officiellt släpp var när de gästade Afasi & Filthy på deras EP 1990nånting, på EP:ns titelspår. Låten släpptes även till radio och blev under våren/sommaren 2003 en stor hit på Sveriges Radio P3 där den låg A-listad i 5 veckor. Utöver detta roterade videon till låten mycket på Z-TV. Låten blev utan tvekan en av årets mest spelade svenska låtar.

  2004 – Vi vet inte vart vi ska men vi ska komma dit

  Året efter 1990nånting var det dags för det verkliga genombrottet i och med singeln Mister Cool. Låten blev snabbt en stor radiohit på och sålde guld

  2006 – Är

  År 2006 var det dags för ett nytt album. Även denna gång föregicks albumsläppet av tre singlar – Snook, svett och tårar, Längst fram i taxin och Kommer ifrån. Trots att ingen av låtarna blev lika populär som Mister Cool hyllades duon för en genomgående högre kvalitet på både texter och produktion, och skivan som bar namnet Är möttes av mycket bättre recensioner än debutskivan. Skivan får sägas ha en mer mogen tongång än det första albumet och produktionerna (där Salem Al Fakir varit delaktig) är mer välgjorda och kompletta.

  Senare släpptes även låten Inga problem från albumet som singel. Ett bevis på Snooks ökade status inom musikvärlden i allmänhet och inom hiphopen i synnerhet blev remix-versionerna av Längst fram i taxin och Inga problem, som fick celebra besök i form av Timbuktu respektive Petter och Veronica Maggio (Linnros dåvarande flickvän). Snook blev också belönade för sitt album i form av pris för "bästa svenska musikgrupp" på MTV Europe Music Awards 2006. I januari året därefter mottog man även en grammis för "Årets hiphop/soul" – ”Snook lyckas vara både breda och experimentella, allvarliga och roliga”, lät Grammis-juryns omdöme. Under 2006 drog Snook ut på turné och slog bland annat publikrekord på Storsjöyran sommaren 2006 med över 10 000 personer i publiken.

  2009 och framåt – Splittring och solokarriärer

  Efter ett det varit tyst om Snook sedan Inga problem-remixen släpptes sommaren 2007 började spekulationer tillta om att gruppen hade splittrats. Dessa åsikter fick grogrund bland annat i och med att Adams-Ray tog ett steg tillbaka från sitt musicerande för att istället engagera sig i klädmärket "Lagom" (som han är delgrundare till), samtidigt som Linnros i allt högre grad började producerade musik åt andra artister istället.

  På Snooks officiella hemsida bemötte man inledningsvis ryktena om gruppens död med en text som löd "Alla som påstår att Snook har splittrats är våldtäktsmän" (ett referat till Maskinen – Linnros var med och grundade gruppen och var med och släppte hitsingeln Alla som inte dansar (är våldtäktsmän) under hösten 2007, men hoppade av efter ett år). Denna text togs dock bort vid ett senare tillfälle och ersattes, troligtvis någon gång under tidig höst 2009, med en svart text på vit bakgrund som löd "SNOOK". Något år senare (osäkert exakt när) försvann även denna text. Numera får man veta att domänen är parkerad när man besöker sidan.

  I januari 2010 inleddes en ny era i för duon i och med att Linnros släppte sin första solosingel, Ack, Sundbyberg. I en intervju som gjordes i samband med släppet uttalade sig Linnros på följande vis om Snook: "Jag vet inte. Jag tänkte ringa Danne (den andra medlemmen i Snook) inför intervjun och stämma av vad vi skulle säga, men sen sket jag i det. Jag tror jag vet hur han känner. Vi har inte funnits på flera år. Vi är så långt ifrån varandra nu, rent musikaliskt." Reportern, DN:s Axel Björklund, hävdade då att han nyligen ringt Adams-Ray som svarat i princip likadant.

  I och med detta, och att inget nytt har framkommit fram till dags dato, får Snook sedan länge anses splittrat. Ett intressant faktum är dock att både Adams-Ray och Linnros efter några års frånvaro hittat tillbaka till hiphopen, Linnros via en rap-remix av sin hitsingel Från Balkongen och Adams-Ray genom någon form av pop/rap-integrering på sitt andra album Innan vi suddas ut.

  Diskografi

  Album

  • Vi vet inte vart vi ska men vi ska komma dit (2004)
  • Är (2006)

  Singlar

  • 1990 Nånting (med Afasi & Filthy, 2003)
  • Mister Cool (2004)
  • Lejonhjärta (med Organism 12, 2004)
  • Såpbubblor (2004)
  • Snook, svett och tårar (2006)
  • Längst fram i taxin (2006)
  • Kommer ifrån (2006)
  • Inga Problem (2007)
  • Inga Problem (remix med Veronica Maggio och Petter, 2007)

  Referenser

  1. ^ [a b c] Dagens Nyheter – Intervju med Daniel Adams-Ray
  2. ^ http://www.expressen.se/noje/recensioner/musik/snook-vi-vet-inte-vart-vi-ska-men-vi-ska-dit/
  3. ^ http://www.smp.se/noje_o_kultur/skivor/vi-vet-inte-vart-vi-ska-(114808).gm
  4. ^ http://www.dn.se/kultur-noje/skivrecensioner/snook-ar/
  5. ^ http://www.sydsvenskan.se/kultur--nojen/musik/skivrecensioner/snook-ar-fortfarande-frisk-hiphopluft/
  6. ^ http://www.youtube.com/watch?v=rMqlS2guH0U
  7. ^ http://st.nu/noje/1.1248283-exklusiv-spelning-med-snook-i-harnosand
  8. ^ http://snook.se/
  9. ^ Dagens Nyheter – Intervju med Oskar Linnros
  10. ^ http://www.kingsizemagazine.se/nyheter/oskar-linnros-slapper-redline-remix-av-fran-balkongen-med-linda-pira-stor-mohammed-ali/

  Externa länkar

  Licenstexten är tillgänglig under "Creative Commons Attribution/Share Alike Licens". Ytterligare villkor kan tillkomma. Se Creative Commons hemsida för mer detaljer. Orignalförfattare till texten ovan.