Flyktingkrisen: Så kan du hjälpa till

Läs mer om vad du kan göra här.

Medan världens uppmärksamhet riktas mot flyktingkrisen kan det kännas överväldigande att försöka greppa vad som händer och hur du kan hjälpa till. Se vad du kan göra här nedanför.

Vad är det som händer?
Detta är den största flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget. Hittills under 2015 har mer än 350.000 människor gjort den farliga resan över Medelhavet. Många flyr från krigshärjade länder som Syrien och Afghanistan. Det är redan 25% mer än under hela 2014. I Italien har 7.600 barn kommit ensamma i år, utan några föräldrar eller familjer alls.

Många människor upplever så mycket våld och konflikter i sina hemland att de är villiga att riskera sin liv för att resa därifrån. FN:s flyktingorgan har rapporterat mer än 2.500 dödsfall i år bara från Medelhavsområdet.

Även om EU-länderna har enats om att ta emot 32.000 ytterligare flyktingar under de kommande två åren, är detta bara ett litet fragment av det totala antalet människor som behöver skydd. Tyskland har upphävt förordningen om antalet flyktingar de kan ta emot och uppmuntrar andra länder att göra detsamma.

Så här kan du hjälpa till
Skänk till Röda Korset. De finns på plats längs hela flyktvägen och delar ut akut nödhjälp till flyktingar såsom sjukvård, mat, vatten, kläder, hygienartiklar, psykosocialt stöd och familjeåterförening. Du kan skänka pengar här.
Leta reda på lokala namninsamlingar via change.org och uppmuntra dina beslutsfattare att göra mer för att hjälpa flyktingar eller gör din röst hörd på Twitter genom att tweeta direkt till politiker.

Allt du gör, stort som smått, kan hjälpa. Detta problem kommer inte att försvinna av sig självt – det är upp till var och en att dra sitt strå till stacken och vara en del av lösningen.

Tisdag, 08. September 2015