Get to know: Dagny

Norska popundret Dagny berättar var hon hittar inspiration, vilken artist hon blivit mest starstruck av och det största ögonblicket i hennes karriär hittills.

Hon har hyllats av Katy Perry och lovordats i Billboard – Dagny Norvoll Sandvik från Tromsø spås bli nästa stora stjärna på pophimlen.

Dagnys karriär tog raketfart när hennes första singel 'Backbeat' premiärspelades hos Zane Lowe på Beats 1.

Singeln fick över en halv miljon streams på bara en vecka och en akustisk version av låten spelades i ett avsnitt av den amerikanska tv-serien Grey's Anatomy.

Sedan debuten har Dagny släppt flera grymma hits och uppmärksammats av bland andra Billboard, The Guardian och Harpers Bazaar.

Dagny är en av låtskrivarna bakom Katy Perrys superhit 'Never Really Over'. Hon har även samarbetat med amerikanska housestjärnan Steve Aoki på singeln 'Hit Your Heart'.

Nu är hon aktuell med sitt debutalbum 'Strangers / Lovers'. Första halvan av albumet, Side A, släpps fredag den 22 maj.

Singeln 'Somebody' från debutalbumet är en euforisk dansgolvshit som vi kommer ha på repeat heeela sommaren.

Kolla in vår intervju med Dagny här nedanför.

Hej Dagny, vad gör du idag?
Hej! Jag är hemma i Tromsø just nu. Vi skulle ha gjort en spelning här i helgen men den ställdes in tyvärr på grund av Covid-19. Jag bestämde mig ändå för att åka och det har varit underbart att vara hemma, även om det bara är för några dagar.

Hur skulle du beskriva din musik?
Jag skulle beskriva min musik som melodisk, energisk popmusik med lite throwback sound.

Var hittar du inspiration till dina låtar?
Jag är absolut mest kreativ när jag är kär. Men det händer inte ofta. Så jag hämtar inspiration genom att reflektera över saker som har varit, från att observera saker som händer runt omkring mig, från min fantasi. Ibland från samtal vi har i studion innan vi dyker ner i att skriva.

Vilket har varit det största ögonblicket i din karriär hittills?
Det är en svår fråga. Det har varit många höjdpunkter. Jag tror jag måste säga när jag släppte "Backbeat", min första singel. Jag skapade den från grunden tillsammans med mina vänner och vi hade ingen aning vad den skulle leda till. Det finns definitivt ett "före Backbeat" och "efter Backbeat" -ögonblick.

Har du träffat någon artist som du blivit helt starstruck av?
Haha, jag blir inte riktigt starstruck när jag träffar andra artister, oavsett hur stora de är eller hur mycket jag älskar deras musik. MEN jag hade ett ganska roligt möte med Nick Cave på en flygplats en gång och det var en av få gånger jag faktiskt skröt om det efteråt. Han såg bara så jävla cool ut. Han är en total rockstjärna.

Vad är det mest otippade du har på din spellista?
Hela Keane-samlingen kanske? Jag är en sucker för melodisk pop. När jag kopplar upp min telefon i bilen och musiken börjar så är det alltid 'Everybody's Changing' som kommer först. Och sen har vi full on allsång.

Hur ser resten av ditt 2020 ut?
Well, det är en intressant fråga. Jag släpper mitt album som planerat som tur är. Men Corona-viruset satte stopp för mycket för oss musiker när det gäller turnéer, vilket jag hade planerat att göra mycket av under 2020. Så jag kanske bara börjar skriva på mitt andra album...(och kalla det 'Isolation')?